nejen o tom, co bychom chtěli vědět, ale zatím to jen tušíme

Všude je chleba o dvou kůrkách

30. 8. 2008 22:28

Všude je chleba o dvou kůrkách 

Tak vás moji milí zase zdravím po nějaké té době z onoho (ne)dalekého Nizozemí. Tak jak se mění čas, mění se i situace a tak se stává pravdou, že člověku nemůže být pořád jen supr, ale občas je i méně super (to je ta lepší varianta). Tady to taky nazývají kulturním šokem - přijedete a první týdny jste maximálně nadšení - všechno je krásně, supr, máte pocit, že je to snad pohádkové země, kde všechno jde líp. Pak následuje druhá fáze, která vás hodí tam někde z toho vrcholu dolů. A vy najednou na tu samou zemi máte úplně jiný náhled - už není tak fajn, už není tak úžasná, ale naopak - všechno je špatně, všechno je hrozné (tato fáze se začíná nejspíš už trochu projevovat v mém případě - ale jen trochu:o)...no, ale nakonec prý dojde i třetí fáze, kdy se to zas tak nějak pomalinku srovná do takové pohodičky, že se nám nebude chtít domů. ...tož tak krátký výňatek z Introduction days.

No, ale teď jste určitě všichni zvědaví na konkrétní nedostatky této přece tak úžasné země. No,...všechno to skončilo s našim fajným jazykovým kurzem Summer School a začalo nový ubytováním. Hej, nevěřili byste tomu, že je něco takového možné v západní zemi! Bydlím v obrovské budově jménem Beneluxlán, který kdysi zažil svou dobu slávy jako nurse house - něco jako nemocnice. Tento fakt vám příjde namysli kdykoliv příjdete do kuchyně nebo koupelny. No, ale doba slávy pominula a teď tento obrovský komplex spíš připomíná squat o kterém jsme se učili ve škole. Víte, takové ty opuštěné baráky, do kterých se nelegálně přestěhují "nezakořeněný", společensky "nepřizpůsobyví" většinou mladí lidé. Jo, už když se zdálky blížíte k této budově, tak k vám zavane opravdu "svěží" zápach. O procentuálním zastoupení kyslíku v prostorách výtahu ani nemluvím.  Všude - teda skoro (ať nepřeháním) je drsná špína. Stěny jsou pomalované fixami, sprejem a kdoví čím ještě. Plné nápisů, kterým díky Bohu nerozumím - snad jen tak často se vyskytujícímu slovíčku "sex" - ale myslím, že to nebude asi číslovka:o)

No, ale ať se podíváme i na ty lepší stránky. Můj pokoj je příjemný. Je čistý a i dobře zařízený. Sice postrádám nějaké věci, ale ty mi snad ještě doplní. Mí to avšak taky dva háčky - jedním je to, že mám sice dvě velká okna, ale nedají se otevřít - tudíž přísun kyslíku do mého pokoje je téměř vyloučen, což je vzhledem k zápachu célé budovy dost nepříjemné. No, a jistě víte jak to vypadá ve vašem pokoji ráno a co děláte první když vstanete - otevřete okno. Pokud teda rádi nespíte při otevřeném okně, tak jako já. Smůla! Konec mých oblíbených zbyklostí. No, a na druhé straně mi chybí pod dvěřmi zas práh. Zde si ale nejsem jistá jestli je to pozitivum nebo negativum. Protože na jedné straně slyším všechno z chodby, svítí mi z tama v noci světlo do pokoje a taky ten příjemný zápach se lehce rozmnožuje - na druhé straně však možná lepší zapáchající kyslík než žádný kyslík.

No, podtrženo a sečteno - myslím, že u nás by taková budova absolutně neobstála, co se týče hygienických standard a myslím, že by naše úřady nedovolily, aby tam bylo provozované bydlení a už vůbec si nedokážu představit, že bysme v něčem takovém ubytovávali zahraniční studenty, kterým se u nás dává to nejlepší bydlení.

Vítejte na západě! Je to fakt neuvěřitelné, protože doteď se Nizozemí zdálo jako opravdová pohádková země, která je velmi čistá, útulná a přátelská. Povídala jsem vám, jak se tu bydlí? Vidíte - myslím, že ne, tak ať chápete ten paradox... U velké části domácností nenajdete vůbec záclony a vzhledem k tomu, že zdejší lidi mají rádi prostě světlo, takže jsou tu běžná obrovská okna, která se dají připodobnit výlohám. Takže jde krásně vidět do obýváků a jídelen - jak lidi žijí a co zrovna dělají. No, fakt zajímavé. U nás by to asi moc neprošlo. Zdá se, že holanďani jsou v tomto natolik sebevědomí, že jim to nedělá problém.

A co můžete vidět? Krásné byty. Jo, tito lidé mají fakt vkus a je až neuvěřitelné, jak tam mají krásný pořádek - jak kdyby to byla speciálně místnost pouze pro kolemjdoucí:o)

No, takže si určitě dokážete představit po mé nynější zkušenosti, že to působí jako těžká provokace.

 Jak to tedy zakončit? No, dnes jsme byli ještě s nějakými mými dalšími spolubydlícími z patra dátř najevo své rozhořčení z dané situace, takže se teď můžu už jen modlit, že aspoň některé věci se trochu zlepší. A poněvadž jsem optimista, kterým se i nadále budu snažit zůstat:o) zkusme se na věc podívat jinými očima. Jaká je má budoucí profese? Sociální pracovník - správně takže...? Ideální zkušenost pro mě - to je ta pravá praxe! Vždyť hlavně praxi jsem chtěla zažít tady v holandsku - sice jsem tím nemyslela zrovna, že se budu v situaci jak sociální případ a budu žít tak trochu jak buverák, ale vždyť člověk si to musí zkusit na vlastní kůži, aby trocha porozuměl klientům.  No, a další klad - člověk žije už v takovém standardu, že si ani neuvědomí, co má. A já si to teď konečně uvědomuju. Krásné české koleje!!!!! Krásné šmeralovy koleje!!! Úžasné české standardy hygieniků, statiků a kdo kterých dalších profesí. Prostě lidi - chcu vám říct, že ta naše zemička je sice maličká, ale je to taky moc fajn flek v srdci Evropy:o)

Takže....zhůru do dalších dobrodružství země-Nizozemě. A nebojte...příště napíšu zas určitě o těch pohádkových věcech, kterých je tu pořád ještě hodně. To já jenom, abyste věděli, že každá mince má dvě strany:o)

 

No, a protože mě už bolí prdélka - nemáme totiž připojení k internetu v pokoji, tak musím být v takové speciální "výloze" - tak se svámi loučím a přeji vám krásné dny - ať už jste kdekoliv, s kýmkoliv a jakkoliv dlouho. Mějte se mile:o)    

 

p.s. příště vám přidám aj fotky, ať máte nějakou představu:o)

Zobrazeno 1879×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio