nejen o tom, co bychom chtěli vědět, ale zatím to jen tušíme

Podstatný dovětek o Holandsku

7. 9. 2009 10:34

Po svém příšpěvku o tom, jak je všude chleba o dvou kůrkách, tak nějak cítím, že Holandsku dlužím vyrovnání tohoto jednoho negativního dojmu, těmi tisíci pozitivními, které jsem prožila a na svůj blog nikdy nevložila.

Nerada bych tady vytvořila pocit, že to za to nestálo, protože to není pravda. Právě naopak - byla to úžasná doba! Každému z vás ji z hlouby srdce přeju. Doba plná spousty užásných, různorodých lidí, kteří vám už na dlouho zůstanou v srdci. Doba, která vám pomůže si najednou uvědomit, kdo jste. Kdo jste doopravdy, protože najednou jste vytrženi ze své životní role, ve které žijete téměř celý svůj život. A tak najednou stojíte uprostěd nového města, nové země a kolem vás daleko široko nikdo nezná vaše rodiče, vaše přátelé, vaši minulost - vaše chyby, neúspěchy ani úspěchy. Najednou tam stojíte jen vy - taková jací jste a zdá se, že máte možnost být teď kýmkoliv - hrát jakoukoliv roli. Protože nikdo vás do žádné nebude tlačit, protože tu vaši nikdo nezná. A právě v této situaci, kdy se možná člověk občas cítí osamělý, ne však opuštěný - se mezi těmi stovkami lidí seznamujete hlavně sámi se sebou.

Ale toto je pouze jeden z mnoha pokladů, který při studiu v zahraničí člověk může objevit. Ty světy, které jsou často tak vzdáleny od toho vašeho světa, vám také otevřou oči. Najednou se cítíte jako slepec, jenž prozřel. Uvědomíte si, jak různorodé mohou být cesty našich myšlenek a dostáváte ze sevření vaší kultury, které drželo vaši mysl téměř celý váš život. Ne, nejde tu o nějaký velký objev či zásadní změnu. Jde spíš o jakési poznání - další lekci v životě, na které můžete růst.


Další obrovská zkušenost, která pro mě byla nevyčíslitelným bohatstvím a poznáním při mém pobytu v Holandsku, byla svoboda. Svoboda od všech předsudků, které lidé kolem vás mají. Svoboda od bezpečných, pohodlných, ale často taky šílených:o) rodinných pout. Svoboda od všech těch emocí a prožitků, které se pojí s tím vším těžkým, co se kolem vás děje. Problémy v rodině, přátel, známých...Je to pocit, ze kterého jsem byla schopná být šťastná měsíce a měsíce. Je to pocit takové lehkosti, ve které se člověk až vznáší. Ale věřte, že dlouhodobě taková lehkost bytí je opravdu nesnesitelná. Protože právě skrze tyto prožitky se život stává hodnotným a plným. Ale bylo krásné to alespoň na chvíli zažít.


O mém pobytu v Holandsku by se dalo psát dlouho a dlouho. Mám ho v mém srdci a myslím, že celý život budu z něho čerpat a vždy nostalgicky prohlížet ty stovky a stovky fotek, které mi pomáhají nezapomenout na tolik krásných okamžiků. To, co je na tom, ale krásné je, že to není jenom minulost. Přátelé, které jsem tam poznala teď potkávám na facebooku a mnohé dokonce i ve své vlastní zemi, když mě dojedou navštívit.


Proč to tu všechno tedy píšu - chci splatit svůj dluh Holandsku a pro změnu ukázat druhou kůrku chleba, kterého bylo mnohem víc:o) Můj Erasmus pobyt v Holandsku byla jedna z nejlepších zkušeností v mém životě. A proto vás všechny chcu moc povzbudit k tomu, abyste se nebáli a klidně do takového dobrodružství vyrazili. Něříkám, že to bude dokonalé, že vás nic špatného nepotká a že tam budete nonstop šťastní. To, co si ale myslím, že vám můžu slíbit je, že když se do toho opravdu vložíte, tak po svém pobytu budete zas mnohém víc vědět, kdo jste a váš svět se rozšíří za hranice nejen našeho státu, ani toho sousedního, ale často za hranice vašeho vlastního srdce a mysli.

 

Zobrazeno 2389×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio